Frikomu potvrđena kazna

Bez autora
Mar 05 2014

Beogradskoj industriji smrznute hrane „Frikom” potvrđena je kazna od 301.950.520 dinara (oko tri miliona evra) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu. Vrhovni kasacioni sud odbio je zahtev „Frikoma” za preispitivanje sudske presude Upravnog suda, kojom je potvrđeno rešenje Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaje te kompanije i izricanje mere plaćanja novčane kazne. Komisija je u novembru 2012. godine „Frikomu” izrekla meru plaćanja novčanog iznosa od 301.950.520 zbog zloupotrebe dominantnog položaja. Kazna je izrečena, jer je „Frikom” u tipskim ugovorima, koje je zaključivao sa kupcima – maloprodavcima u periodu od 2008. do 2010. godine, unosio kao bitan element odredbe kojima im je nametao obavezu da u potpunosti i dosledno primenjuje maloprodajne cene utvrđene cenovnicima „Frikoma”, kao i obavezu ekskluzivne kupovine relevantnog proizvoda od „Frikoma” uz direktnu ili indirektnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda.

Frikomu potvrđena kaznaBeogradskoj industriji smrznute hrane „Frikom” potvrđena je kazna od 301.950.520 dinara (oko tri miliona evra) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu, saznaje Tanjug u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Vrhovni kasacioni sud odbio je zahtev „Frikoma” za preispitivanje sudske presude Upravnog suda, kojom je potvrđeno rešenje Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaje te kompanije i izricanje mere plaćanja novčane kazne. Komisija je u novembru 2012. godine „Frikomu” izrekla meru plaćanja novčanog iznosa od 301.950.520 zbog zloupotrebe dominantnog položaja.

Kazna je izrečena, jer je „Frikom” u tipskim ugovorima, koje je zaključivao sa kupcima – maloprodavcima u periodu od 2008. do 2010. godine, unosio kao bitan element odredbe kojima im je nametao obavezu da u potpunosti i dosledno primenjuje maloprodajne cene utvrđene cenovnicima „Frikoma”, kao i obavezu ekskluzivne kupovine relevantnog proizvoda od „Frikoma” uz direktnu ili indirektnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik